Frii-Plast Oy

Muovi pitää pintansa

Sekoitutat maaleja rautakaupassa, laulat O Sole Mioa suihkussa ja kannat lämpöpatterin sisään uutukaiseen taloosi… Neljä vuosikymmentä toimineen ulvilalaisen perheyrityksen, Frii-Plast Oy:n ruiskuvalettuihin kestomuovituotteisiin törmää yllättävissä paikoissa. Ne pitävät arjen pyörät pyörimässä.

Suurin osa Frii-Plastin valikoimasta on asiakaskohtaisia erikoistuotteita, jotka tehdään alihankintana teollisuudelle. Sopimusvalmistajan valtit ovat huippulaadun lisäksi joustavuus, muuntautumiskyky ja eettiset tuotantoarvot.

– Pieni organisaatio on nopealiikeinen ja pystyy reagoimaan heti. Hätätilanteessa tuotteet saadaan lähtemään muutamassa päivässä. Joillekin asiakkaille pidämme jopa pientä varastoa, kertoo toimitusjohtaja Mika Iltanen.

Pieni on kaunista

Joustavuutta lisää tuotekoko. Yrityksen pienimmät tuotteet ovat alle gramman painoisia, suurimmatkin vain 400-grammaisia. Näin ollen muotin vaihtaminen onnistuu helposti  ja tuotanto voidaan aloittaa tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Muovivalumuotit ovat terästä. Mitä suurempi tuote, sitä painavampi muotti, jonka vaihto vaatii erikoistyökaluja ja kestää jopa monta tuntia.

Frii-Plastin valikoitunut tuotekoko helpottaa myös kuljetusta.

– Logistiikka ei ole määräävässä asemassa. Raaka-ainekustannukset ja rahti pysyvät järkevissä raameissa, kun pakkauskoot eivät jättitilauksissakaan nouse valtaviksi.
Tilausmäärät ovat tuhansia, maksimissaan satojatuhansia.

Läheltä hyvä tulee

Frii-Plastin laaja alueellinen yhteistyöverkosto varmistaa, että haastavimmatkin projektit voidaan viedä läpi joustavasti ja suunnitellusti. Yritys ei tee muoteissa tarvittavaa metallityöstöä itse, mutta saa kaiken tarvittavan ammattitaidon lähialueelta.  Samoin muun muassa konerakennuspalvelut löytyvät ihan naapurustosta.  

Jokaiseen muovitekniseen tuotteeseen tarvitaan uniikki muotti.

– Asiakkaalla voi olla valmis tuotemalli tai vain idean tynkä. Suunnittelun jälkeen tuotteesta tehdään ensin 3D-geometrinen tietokonemallinnus. Sitten luodaan pikamalli ja alumiininen prototyyppimuotti, jota testataan. Vasta pitkällisen prosessin jälkeen tehdään lopullinen teräsmuotti ja aletaan valmistus.

Kaikki kiertää

Muovimies tuntee materiaalinsa hyvät ja etenkin huonot puolet. Siksi yrityksessä otetaankin ympäristöasiat tosissaan. Yritys noudattaa laatu- ja ympäristölaatujärjestelmiä. Kaatopaikalle ei päädy tuotannosta muruakaan, vaan kaikki menee uusioraaka-aiheeksi tai polttujätteeksi.

– Muovin polymeeriketju kestää hajoamattomana kaatopaikalla jopa 200 vuotta. Ainut, mikä muoviin puree, on auringon ultraviolettisäde. Ja sekin todella hitaasti.

Frii-Plast käyttää ainoastaan tuuli- ja vesivoimalla tuotettua energiaa. Rakennuksen lämmittämiseen riittää omien koneiden tuottama lämpö.

– Siirryimme juuri suljettuun vesikiertojärjestelmään. Ostamme enää vain kahvi- ja vessaveden, naurahtaa haastateltava.

Muovipuujalat

Suomalainen teollisuus voi tulevaisuudessa seistä tukevasti puu- ja muovijaloilla. Mika Iltanen uskoo yhä kasvavaan metsä- ja muoviteollisuuden yhteistyöhön.

– Yksi toimiva innovaatio on puupohjaisen aineen lisääminen muovin sekaan. Moniin käyttötuotteisiin sopii puun ja muovin 40/60-suhde. Toimivuus on sama kuin 100-prosenttisella muovilla, mutta hajoavuus luonnossa huomattavasti nopeampaa.


 

Ulvilan kaupunki

Loukkurantie 1
PL 77
28401 ULVILA
p. 02 677 4511
etunimi.sukunimi@ulvila.fi
Palaute

 

Verkostoidu Porin Seudulla -hanke